Příprava podkladu pro dlažbu terasy

11.12.2023

Jestli se něco ve stavebnictví rozhodně nesmí podcenit, pak jsou to základy. Příprava podkladu pro dlažbu terasy je nejdůležitějším krokem k zajištění dlouhodobé stability a odolnosti vaší terasové dlažby. Se správnou přípravou podkladu budete mít jistotu, že vaše terasa zůstane pevná, rovná a odolná vůči povětrnostním vlivům, což vám umožní užívat si posezení bez starostí o budoucí problémy.

Jak na přípravu podkladu pro dlažbu terasy?

Pojďte se s námi podívat krok za krokem, jak správně připravit podklad pro dlažbu terasy.

Potřebuji připravit podklad 

  • Plánování a příprava
    Nejprve si pečlivě promyslete, jak budete terasu využívat. Rozhodněte se, zda budete chtít dlažbu z kamene, dlažebních kostek nebo jiných materiálů a jaké budou jejich rozměry. Dále si zajistěte potřebné nástroje a materiály, jako jsou lopaty, lana, vodováha, kříže, cement, štěrk, písek a ochranné vrstvy.
  • Značení a vykopání terénu
    Pomocí lana a kolíků naznačte obrys terasy a označte místa, kde budou umístěny okraje. Poté začněte vykopávat terén v souladu s těmito značkami. Výkop by měl být dostatečně hluboký, aby se do něj vešla tloušťka dlažby plus vrstva základního materiálu.
  • Příprava základní vrstvy
    Vložte geotextilní tkaninu na dno vykopaného prostoru. Tato vrstva pomáhá oddělit zeminu od základní vrstvy a zabraňuje růstu plevelů. Následně přidejte vrstvu štěrku a zhutněte ji pomocí válečku nebo rypadla.

  • Nastavení podkladní vrstvy
    Na vrstvu štěrku aplikujte vrstvu písku. Tato vrstva musí být vyrovnaná a dobře zhutněná. Pomocí vodováhy zkontrolujte, zda je povrch rovný a správně skloněný pro odtok vody.
  • Pokládka dlažby
    Když je podklad připraven, můžete začít pokládat dlažbu. Začněte od jednoho rohu terasy a postupujte směrem ven. Při pokládce dlažby používejte kříže pro zachování stejných mezer mezi jednotlivými dlaždicemi. Po dokončení pokládky použijte gumové kladívko pro zajištění rovnoměrného usazení dlažebních kamenů.
  • Dokončení
    Po položení dlažby doplňte mezery mezi dlaždicemi speciálním pískem nebo maltou. Poté proveďte konečné kontroly, zda je terasa pevná, rovná a bezpečná pro použití.

Dodržovat správné postupy je zásadní

S těmito kroky byste měli mít skvěle připravený podklad pro dlažbu terasy, který vám poskytne stabilní a odolný povrch pro vaše venkovní aktivity. Dodržování správných postupů při přípravě podkladu je zásadní pro dlouhodobou kvalitu vaší terasy.

Nemáte na takovou práci čas, nářadí nebo jenom nejste zrovna kutilové? Obraťte se na naši firmu, která se o vše postará za vás.

Chci nezávazně poptat 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.