Rizikové kácení stromů je velmi nebezpečné

26.4.2023

Potřebujete pokácet vysoký strom, ale sami si na to netroufáte? Dobře děláte, protože v případě vzrostlých stromů se vždy jedná o rizikové kácení, které je skutečně nebezpečné a není vhodné ho provádět bez zkušeností a patřičného vybavení. Ohrozili byste nejenom sami sebe, ale i případné kolemjdoucí nebo okolní majetek. Jedná se totiž o nebezpečné stromolezecké práce, které byste měli nechat na profesionálech.

rizikové kácení stromů

Při rizikovém kácení stromů se odřezávají jeho části

Při rizikovém kácení stromů je potřeba na strom vylézt, přičemž pracujete ve výšce s řetězovou pilou. Bezpečnější je pak řezání z vysokozdvižné plošiny. Jedná se totiž o stromy, které není možné skácet jednorázově, ale od shora se po částech postupně odřezávají.

Každé kácení je velmi individuální

Jakým konkrétním způsobem bude kácení provedeno, je vždy individuální, protože každý strom se odlišuje rozvětvením, polohou i mírou rizika, které při pádu může způsobit. Vždy se snažíme najít nejvhodnější způsob kácení, přičemž bereme v potaz všechny situace, které mohou nastat.

Chci nezávazně poptat rizikové kácení

Co všechno musíme brát v potaz?

Musíme zhodnotit přítomnost statických defektů stromu - uspořádání větví, přítomnost hub prozradí, zda je strom uvnitř shnilý a tudíž má sníženou nosnost dřeva, poškození stromu nebo jeho naklonění, kořenové náběhy či zlomené a suché větve.

Poté zvažujeme rizika umístění - elektrické vedení, stav půdy, blízké budovy nebo silnice a také jeho frekventovanost. Nakonec kvůli nosnosti lan orientačně odhadneme objem a hmotnost odřízlých částí stromu, které budeme postupně spouštět dolů.

4 důvody rizikového kácení stromů

  1. strom stojí blízko budovy a je zde riziko pádu, který by ji poškodil
  2. blízkost elektrického vedení
  3. napadení parazitem
  4. strom je nahnutý na jinou stranu, než na kterou by bylo bezpečné ho pokácet

Rizikové kácení stromů Chlumec nad Cidlinou

Potřebujete zařídit rizikové kácení stromů v Chlumci nad Cidlinou a jeho širším okolí? Pak jsme tu pro vás.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.