Spád splaškové kanalizace

13.4.2023

Podobně jako vodovod a elektrická síť je i splašková kanalizace něco, bez čeho se u žádného bydlení neobejdete. Slouží k odvádění splašků z umyvadel, toalet, kuchyňských dřezů, sprch a van. Dešťová voda do ní svedena být nemůže, protože by mohlo dojít k zatopení níže položených nemovitostí, například při přívalových deštích.

spád splaškové kanalizace

Spád a napojení splaškové kanalizace můžete nechat na nás

Pokud nejste připojeni k veřejné kanalizaci, splašky musíte odvádět do septiku nebo domovní čistírny odpadních vod. Potřebujete vykopat splaškovou kanalizaci a vyřešit její napojení a spád? Pokud si na to netroufáte sami, nebo na to nemáte čas, obraťte se na nás.

Potřebuji pomoc s kanalizací 

Co musíte vědět o splaškové kanalizaci:

  1. odtok splašků zajišťuje:
    - spád trubek neboli gravitace
    - tlaková či vakuová zařízení
  2. kanalizace může být jednotná nebo oddílná - záleží na tom, zda jsou splašky a voda odděleny

Aby správně fungovala a splašky opravdu odváděla, je zapotřebí dodržet mnoho konstrukčních požadavků.
Jedním z těch nejdůležitější je i spád splaškové kanalizace. Kdyby nebyl dostatečný, splašky by nemohly odtékat.

Malý spád neodplaví nečistoty a kanalizaci ucpe

Dostatečný spád splaškové kanalizace je zásadní u každého odpadního potrubí. V drtivé většině při odtoku splašků stačí jednoduchá gravitace. V případě, že spád je příliš malý, voda nemá dostatečný proud a nečistoty zůstávají v potrubí a kanalizace se začne zanášet. Po nějaké době pak dojde k jejímu celkovému ucpání.

Jak určit spád splaškové kanalizace?

Při spádu splaškové komunikace je důležitý průměr přípojkového odpadního potrubí, který je určený normou ve stavebním zákoně.

Obecně pak platí, že většina kanalizací musí být vedena alespoň v 2%, ideálně v 5% spádu. To znamená, že rozdíl ve výšce jednoho a druhého konce potrubí v délce jednoho metru musí být minimálně 2 centimetry, lépe však 5 centimetrů.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.