Vykopání jámy na bazén

25.1.2024

Sníte o vlastním bazénu? Protože léto je u nás čím dál teplejší a sezóna koupání se prodlužuje, mít svůj bazén se vyplatí. Samozřejmě, že bazén není jen o vykopání jámy na bazén, ovšem ta je pro správné usazení a dlouhou životnost důležitá.

jáma na bazén

9 kroků k vykopání jámy na bazén

Následující průvodce vám poskytne krok za krokem informace, jak vykopat jámu na bazén tak, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku.
Níže máte devět kroků, které vás čekají. V případě, že nejste žádný domácí kutil, můžete postup zkrátit pouze na jeden krok - objednat si specializovanou firmu.

Chci nezávazně poptat výkopy 

1. Plánování a příprava
Předtím, než začnete s kopáním, je nezbytné vše dobře naplánovat. Určete místo, kde bude bazén umístěn, a zkontrolujte, zda tam nejsou žádné podzemní trubky, vedení a podobně. Ujistěte se, že kolem bazénu máte dostatek prostoru a zvažte i dobu, po kterou vám na něj bude svítit slunce.
2. Příprava správného vybavení
Před zahájením prací si zjistěte, jaké nástroje a vybavení budete potřebovat. Kromě běžného nářadí, jako jsou lopaty, krumpáče a hrábě, zvažte také použití mini bagru.
3. Označení obrysu
Pomocí provázku nebo spreje označte obrys bazénu na zemi. Ujistěte se, že rohy jsou přesné a že máte dostatek místa pro pohodlné obložení bazénu.
4. Začátek kopání
Přistupte k vykopání jámy systematicky. Začněte v centru obrysu a pracujte směrem ven. Udržujte správné rozměry a hloubku, jak je uvedeno v návodech k bazénu.
5. Kontrola rozměrů
Pravidelně kontrolujte rozměry a hloubku jámy pomocí měřicích nástrojů a nivelačního zařízení. Důkladná kontrola vám pomůže zajistit, že bude bazén dokonale sedět a bude bezpečný.

6. Odstávky pro kontrolu
Pravidelně provádějte odstávky pro kontrolu postupu. Zajistíte tak, že jáma bude přesně podle plánu, a předejdete případným problémům.
7. Úprava dna a stěn jámy
Po dosažení správných rozměrů začněte upravovat dno a stěny jámy. Ujistěte se, že povrch je rovný a pevný, aby byl bazén stabilní.
8. Odstranění zbývající zeminy
Poté, co je jáma hotová, odstraňte zbývající zeminu z okolí. Použijte ji na vyhlazení terénu kolem bazénu a zajistěte správný odtok vody.
9. Kontrola bezpečnosti
Předtím, než začnete s instalací bazénu, zkontrolujte, zda je jáma bezpečná. Ověřte, že nikde není žádná nebezpečná zemina nebo ostré hrany, které by později mohly způsobit problémy.

Další naše služby

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.