Výstavba inženýrských sítí

15.2.2023

Rozhodli jste se, že chcete bydlet ve svém? Pokud plánujete, že si koupíte pozemek, otázka inženýrských sítí bude tématem číslo jedna. Má nebo nemá váš vybraný pozemek již hotové inženýrské sítě? Pokud nemá, výstavba inženýrských sítí bude na vás.

výstavba inženýrských sítí

Co jsou inženýrské sítě

Voda, elektřina nebo plyn se do vašeho domu musí nějakým způsobem dostat, a k tomu slouží právě inženýrské sítě.
Pozemku, na jehož hranici jsou inženýrské sítě přivedeny, říkáme zasíťovaný.

Co zahrnují inženýrské sítě:

  • vodovodní přípojka
  • elektrická přípojka
  • kanalizační přípojka
  • plynová přípojka
  • případně přípojka na telefon, internet, televizi

Než začnete stavět, budete potřebovat především elektřinu, proto si budete nejdříve žádat o elektrickou přípojku. Naštěstí je její zavedení i nejjednodušší.

Nejprve si všechno dopředu ověřte

V případě, že máte nezasíťovaný pozemek, musíte si ověřit kapacitu sítí a možnost přípojek u jednotlivých provozovatelů a na stavebním úřadě. Pozemek, který je určený k prodeji, by měl mít ve smlouvě napsané umístění všech podzemních sítí.

Chci nezávazně poptat

Jak na výstavbu inženýrských sítí

Jak již bylo zmíněno, připojení elektřiny je to nejjednodušší. Navštívíte kontaktní místo distributora a podáte žádost o připojení vašeho pozemku. Následně dostanete vyrozumění, kdy budete připojeni.

Co se týče kanalizační, vodovodní a plynové přípojky, zde také musíte navštívit provozovatele příslušné sítě, který vám dá informace o možnostech připojení. Přípojky je možné mít povoleny buď jako součástí projektové dokumentace domu, nebo samostatně. Pokud jsou do délky 50 metrů, stačí územní souhlas, pro ty delší je nutné stavební povolení.

Na výstavbu inženýrských sítí si můžete najmout firmu

I u inženýrských sítí musíte mít projektovou dokumentaci od autorizovaného odborníka. Po schvalovacím řízení na úřadech se můžete pustit do realizace. Některé práce, jako jsou výkopy si můžete udělat svépomocí, nebo si objednat firmu, která se zabývá výstavbou inženýrských sítí, ale na odborné práce jako je montáž zařízení, provozní zkoušky a podobně, je potřeba objednat odbornou firmu nebo provozovatele sítě.

Naše realizace 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.