Základy pro skleník

16.11.2023

Prostředí skleníku je skvělé pro pěstování zeleniny za různých podmínek, protože je v něm lepší teplota, vlhkost a poskytuje ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Pro začínající zahradníky může stavba skleníku působit složitě, ale s dobrými základy a znalostmi je to snazší, než by se mohlo zdát. Jaké jsou základní kroky a tipy pro stavbu?

základy pro skleník

Výběr vhodného místa pro základy skleníku

Prvním krokem při budování základů pro skleník je výběr vhodného místa. To by mělo být dobře osvětlené, což znamená, že by mělo být vystaveno slunečnímu svitu po většinu dne. Rostliny v skleníku potřebují dostatek světla pro fotosyntézu, takže umístění na jižním nebo jihozápadním svahu je ideální.

Skleník může být z různých materiálů

Při stavbě skleníku je důležité vybrat vhodné materiály. Skleníky mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně skla, polykarbonátu nebo plastového fóliového obalu. Každý materiál má své výhody a nevýhody, a proto je důležité vybrat materiál, který bude vyhovovat vašim potřebám a rozpočtu.

Konstrukce základů je klíčová

Základy pro skleník jsou klíčové pro jeho stabilitu a dlouhověkost. Můžete zvolit betonové základy, dřevěné pilíře nebo kovové konstrukce. Důležité je zajistit, aby základy byly pevné a rovné, aby skleník stál stabilně a odolával větru a sněhu.

Nezapomeňte na větrání

Větrání je důležitou součástí úspěšného pěstování ve skleníku. Rostliny potřebují čerstvý vzduch a optimální teplotu pro růst. Zabezpečení dobrého větrání, například otevíratelnými okny nebo ventilačními systémy, je zásadní. Měli byste také zvážit instalaci stínícího materiálu, abyste zabránili přehřívání skleníku během horkých letních dnů.

Další naše služby

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.