Stavba zahradního jezírka

18.3.2024

Stavba zahradního jezírka je jednou z nejefektivnějších a nejkrásnějších možností, jak přinést do zahrady kouzlo a harmonii přírody. Správně navržené a pečlivě vytvořené jezírko může být středobodem vaší zahrady, který přiláká drobné zvířectvo, poskytne klidný odpočinek a malebný výhled a v neposlední řadě se stane atraktivním doplňkem.

stavba zahradního jezírka

5 kroků pro stavbu perfektního zahradního jezírka

Chtěli byste mít takový malý ráj i na své zahradě? Pokud nevíte, jak začít, následujících 5 kroků vám se pomůže vytvořit dokonalé zahradní jezírko.

  • Plánování a design
    Než si pozvete bagristu, je nezbytné mít jasnou představu o tom, jak by mělo vaše jezírko vypadat. Zvažte velikost, tvar a umístění v rámci vaší zahrady. Zaměřte se na to, zda chcete jezírko sloužící především k estetickým účelům, nebo jestli chcete vodu využít i pro rostliny či ryby. Sledujte slunce a stín v průběhu dne, abyste věděli, jak bude jezírko osvětleno.
  • Výkopy a úprava terén
    Poté, co máte jasný plán, můžete se pustit do základu jezírka. Označte si hranice a zkontrolujte, zda odpovídají vašemu návrhu. Pak můžete začít s výkopem. Pamatujte, že hloubka jezírka by měla být dostatečná pro přežití rostlin a zvířat, které do něj plánujete umístit.
  • Instalace filtrace a čerpadla
    Pro udržení čistoty vody a stabilitu ekosystému jezírka je důležité investovat do kvalitní filtrace a čerpadla. Tyto prvky zajistí cirkulaci vody a odstranění nečistot, což povede k čistší a zdravější vodě pro rostliny a ryby.
  • Výběr a umístění rostlin a dekorací
    Vyberte rostliny a dekorace, které budou skvěle doplňovat vzhled vašeho jezírka a zároveň podporovat ekosystém. Rostliny umístěte podle jejich potřeb světla a hloubky do vody. Rostliny jako lekníny a rákosí poslouží jako úkryt pro ryby a přispějí k čistější vodě.
  • Udržování a péče
    Jezírko je živým ekosystémem, který vyžaduje pravidelnou péči. Pravidelně čistěte filtry, odstraňujte listí a jiné nečistoty, a kontrolujte kvalitu vody. Pravidelná údržba zajistí jeho dlouhodobou krásu a funkčnost.

Chci poptat výkopové práce 

Stavba zahradního jezírka bude oázou vaší zahrady

S důkladným plánováním, pečlivou realizací a pravidelnou údržbou se vaše zahradní jezírko může stát oázou klidu a relaxace ve vaší zahradě a vy si budete užívat přírodního kouzla, které vám jezírko přinese.

Více o zemních pracích 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.